Tervetuloa Wiki Loves Mapsiin!


Suomen valokuvataiteen museo on avannut I.K. Inhan (1865–1930) valokuvia Helsingistä Flickrissä ja Wikimedia Commonsissa. Ne on kuvattu ensimmäiseen suomalaiseen matkailuoppaaseen. Vuonna 1910 ilmestyneen kirjan ”Helsingin opas” toimitti Eteläsuomalainen osakunta. Suurin osa kuvista on julkaistu teoksessa Kukkonen, Jukka, Toiviainen, Riitta & Westö, Kjell (toim.): Helsinki valon kaupunki – Helsingfors med I.K. Inhas ögon. Suomen valokuvataiteen museon julkaisuja 27 / WSOY 2009.

Wiki Loves Maps –seminaari (5.2.2015) ja hackathon (6.–8.2.2015) tuo Helsinkiin 18 puhujaa 6 maasta. Tilaisuudet ovat täynnä, mutta striimaamme seminaarin kaikkien iloksi. Voit myös ilmoittautua jonotuslistalle.

Videostream

Videostream. Seminaari striimataan verkkoon torstaina klo 9.30 – 16.30.

Jos päätät katsoa striimin sen sijaan että tulet paikalle, anna lippusi jonottajalle.

Tapahtumat järjestää Wikimedia Suomi yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Wiki Loves Maps hackathon on osa #Hack4FI – Hack Your Heritage kulttuurihackathonia.


Tavataan Aalto Media Factoryssa!

Sekä seminaarin että hackathonin tapahtumapaikka on Aalto Media FactoryHelsingin keskustan ulkopuolella Aalto-yliopiston Arabian kampuksella. Pääset sinne bussilla tai ratikalla. Bussimatka kestää 20 minuuttia ja ratikkamatka puoli tuntia Helsingin keskustasta.

Käytä apunasi Reittiopasta!

Yhdyspankin talo ratikan vieressä oikealla. Signe Brander, 1907, Helsingin kaupunginmuseo.

Muu ohjelma

Nordean Pankkimuseo

TO 5.2. klo 17.00–18.00

Nordean Pankkimuseo vastaanottaa Wiki Loves Mapsin vieraita vanhassa Yhdyspankille alkujaan rakennetussa pankkirakennuksessa. Aleksanterinkadulle sijoittuivat kaikki suomalaiset pankit, ja nykyisen Nordean historia kattaakin yhteensä 25 suomalaisen liikepankin toiminnan. Museossa on esillä Gesellius–Lindgren–Saarisen suunnittelema interiööri, joka on otettu talteen 1930-luvulla puretusta Pohjoismaiden Osakepankin Helsingin konttorista kahden korttelin päästä.

Osoite: Aleksanterinkatu 36b, ovessa soittokello.

Illallinen Shanghai Cowboy

TO 5.2. klo 20.00

Seminaarin puhujat, tukijat, isännät ja vieraat, tervetuloa illalliselle torstaina 5.2. klo 20.00 ravintolaan Shanghai Cowboy, Mikonkatu 4. Illallinen on omakustanteinen. Ilmoitathan jos olet tulossa.

Helsingin pommitukset

PE 6.2. klo 18.51–21.40 ja klo 00.57–4.57

Perjantain ja lauantain välisenä yönä on kulunut 71 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto aloitti Helsingin suurpommitukset. Martti Helminen kertoo pommituksista ja kokoamastaan aineistoista seminaarin avauksessa. Mutta mitä tapahtuu perjantai-iltana? Olisiko tämä sinun hackathon-projektisi aihe?

Helsinki Walks Aleksilla

Suomen ideaa etsimässä: Senaatintori ja Aleksanterinkatu

LA 7.2. klo 9.00

Laura Kolbe ja Janne Viitamies johdattavat Aleksin historiaan aamukävelyllä lauantaina klo 9.00. Tapaaminen Aleksanteri II:n patsaalla. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Muita poimintoja

Hulluna Helsinkiin / Näyttely Helsingin kaupunginmuseossa
Helsinki-aiheisia elokuvia Kino Engelissä

Twitter hashtagillä #wikilovesmaps ilmoitetaan mahdollisista uusista tapahtumista.


Wikiprojekti Wiki Loves Maps!

Wikipediaan on perustettu wikiprojekti Wiki Loves Maps, jonka kautta voi löytää artikkeleita parannettavaksi, käännettäväksi tai kuvitettavaksi. Tule mukaan kokoamaan listaa Aleksanterinkatua koskettavista artikkeleista: kaduista, taloista, henkilöistä ja tapahtumista!


Hackathon-projekteja

Aleksin historialliset kuvat kautta aikojen

Kokoamme historiallisia valokuvia Helsingin Aleksanterinkadusta. Tule mukaan asettamaan niitä paikoilleen oikeaan kamerakulmaan. Kuvista muodostuu historiallinen street view.

Sunnin talossa

Keräämme Sunnin talon historiallisia dokumentteja, ja katsomme, mitä niistä voi saada aikaan!

Mobiilisti

Navigointia kaupunkitilassa, ääniotteita ympäristöstä. Talojen ja kohteiden tarinoita.

Aleksi-editathon ja mapathon!

Laitetaan Aleksin Wikipedia-artikkelit kuntoon. Paikalla Aleksi-kirjoja Helsingin kaupunginkirjastosta sekä online-arkistojen aarteet. Täydennetään myös OpenStreetMap-tietoja Aleksin rakennuksista.

Helsingin OpenStreetMap-kartta vuodelta 1900

OpenHistoricalMap-projektissa tehdään historiallista karttaa verkkoon.


Kouluun

Hackathonin aikana järjestettävillä oppitunneilla osallistujat voivat opettaa taitojaan toisille osallistujille. Tässä ajatuksia, joita on syntynyt tähän mennessä. Oppitunnit ovat avoimia kaikille hackathonin osallistujille ja niihin ilmoittaudutaan tulemalla mukaan. Niitä voi myös ehdottaa lisää!

Stereogranimator meets Akseli Gallen-Kallela

Tee gif-animaatio tai 3D-anaglyfi historiallisista strereovalokuvista New York Public Libraryn Stereogranimatorilla. Mauricio Giraldo opastaa.

Lue Wikipediaa API:n kautta

Hae vaikka tiivistelmät kohteesta kuin kohteesta, kaikilla kielillä. André Costa neuvoo Wikipedian APIen käytössä.

Wikimaps Warper

Oikaistaan vanha kartta uusiin koordinaatteihin, jotta sitä voi käyttää vaikka mobiiliaapplikaatiossa. Susanna Ånäs ja Jyrki Lehtinen.

Mapathon, map party, web map?

Maptime-kokoontumisessa avustaa Bert Spaan.


Lisätietoa

Web wikilovesmaps.wikimedia.fi
Twitter, Instagram #wikilovesmaps
Facebooktapahtuma
Videostream http://new.livestream.com/accounts/6845410/events/3769722

Ilmoittautuminen

Tilaisuudet ovat täynnä. Ilmoittaudu jonotuslistalleIlmoita, jos et pääse paikalle!

Uutiskirje

Uutiskirje raportoi tapahtumasta kerran tai kaksi tapahtuman jälkeen. Artikkelit postataan Wikimaps-blogiin ja Wiki Loves Maps -sivuille.

Wiki Loves Mapsin järjestää Wikimedia Suomi ry yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Tilaisuus on osa Wikimaps Nordic -projektia, jota tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto. Kiitämme lisäksi AvoinGLAM-verkostoa, Forum Viriumiasekä Opetus- ja kulttuuriministeriötä yhteistyöstä.

Leave a comment