Wiki Loves Maps!


Uutiskirje # 1 – Wikimedia Suomi ry järjestää yhdessä Helsingin kaupungin kanssa seminaarin 5.2.2015 ja hackathonin 6.–8.2.2015 historiallisista kartoista ja paikkatiedosta. Hackathonissa kehittäjät, muotoilijat ja sisältöasiantuntijat kokoontuvat tekemään uusia konsepteja online-palveluiksi tai sovelluksiksi. Wiki Loves Maps hackathon on osa Hack4FI-tapahtumaa.

Seminaari 5.2.2015

Seminaarissa esitellään hankkeita läheltä ja kaukaa, ja keskustellaan kansalaisten osallistumisesta kulttuuriperinnön keräämiseen ja tulkitsemiseen. Seminaarin kieli on englanti.

Pääpuhujat

Mauricio Giraldo

New York Public Library Labs suunnittelee ja toteuttaa projekteja, joissa yleisö otetaan mukaan vanhojen karttojen oikaisemisen tai rakennusten tunnistamiseen kartoiltaruokalistojen tulkitsemiseen tai kertomaan tarinoita omilta kulmiltaan New Yorkin kaupunginosista.

Peter Neubauer

Mapillary on ruotsalainen startup, jonka tavoitteena on luoda koko maailman kattava kuva ympäristöstä – osallistujien itsensä tekemä riippumaton “street view”. Voisiko saman tehdä historiallisille valokuville?

Aiheita

Kulttuuriaarteiden pariin Wikimedian vapaaehtoisten kanssa

Lars Lundqvist Ruotsin Museovirastosta alustaa session, jossa tutustutaan kulttuurilaitosten ja Wikimedian vapaaehtoisten yhdessä tekemiin kulttuuriperintöprojekteihin. Esityksiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta.

Esimerkkejä

Millaisilla työkaluilla saisimme vanhan Aleksanterinkadun herätettyä henkiin? Tutustumme useisiin hankkeisiin, joiden yhteinen nimittäjä on historiallinen paikkatieto.

Kulttuurihackathonit

#Hack4FI on uusin tulokas pohjoismaisten kulttuuriperintöhackathonien sarjassa. Katsastamme, millaisia ovat olleet aikaisemmat Pohjolan kulttuurihackathonit #Hack4DK ja #Hack4NO.

Mahdollisuuksia kansalaishistorioitsijoille

Pohjoismaissa on tuotettu tarinakerronta-alustoja kulttuuriperinnölle, joissa kohtaavat kulttuuriorganisaatioiden aineistot sekä kansalaisten omat arkistot ja tarinat. Miten kansalaisjärjestö voi tukea julkisten ja yksityisten arkistojen törmäyttämistä? Paneelissa keskustelemme siitä, millä keinoilla on voimme kerätä ja kertoa kollektiivisen muistin tuhannet näkökulmat.

Hackathon 6.–8.2.2015

Historiallinen Aleksanterinkatu

Helsinki Region Infosharessa julkistetut historialliset kartat ja ilmakuvat ovat olleet palvelun suosituinta avointa aineistoa. Nyt monet pääkaupunkiseudun organisaatiot kokoavat yhdessä historiallista arkistomateriaalia, ja osallistuvat eilispäivän Aleksanterinkadusta kertovan aineiston keräämiseen.

Onko sinulla arkistomateriaalia Aleksilta?

Huomio museot, arkistot, kaupungin virastot, yritykset, yksityishenkilöt tai tutkimusprojektit! Etsimme karttoja, ilmakuvia, valokuvia, painotuotteita tai piirroksia Aleksilta kautta aikojen, aiheena rakennukset, ihmiset, yritykset, tapahtumat tai vaikka liikenne. Voit vinkata ja linkata tuntemiasi aineistoja Trello-sivulla tai ottaa yhteyttä!

Tule mukaan hackathoniin!

Ota osaa projektiin. Voit myös laittaa projektin alulle ja kutsua siihen osallistujia Wiki Loves Maps Trello-sivuilla!

Ehdota oppituntia Wiki Loves Maps -kouluun!

Osaatko jonkin taidon tai tekniikan, josta olisi hyötyä muille osallistujille? Ehkäpä ohjelmiston tai teknologian. Ehdota oppituntia! Varaamme oppitunneille luokkahuoneen ja teemme lukujärjestyksen. Kaikki hackathonin osallistujat voivat osallistua tunneille.

Lisätietoa

Wiki Loves Maps verkossa

Kaikki olennainen tapahtumasta osoitteessa wikilovesmaps.wikimedia.fi. Twitterissä #wikilovesmaps.

Ilmoittaudu!

Osallistuminen tapahtumiin on ilmaista. Ilmoittaudu ja varaa paikkasi!

Uutiskirje

Uutiskirje ilmestyy 4 kertaa ennen tapahtumaa ja 2 kertaa sen jälkeen. Kirjeen artikkelit voit lukea myös Wikimaps-blogista ja Wiki Loves Maps -sivuilta.

Wiki Loves Maps -tapahtuman järjestää Wikimedia Suomi ry yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Tapahtuma on osa Pohjoismaisen kulttuurirahaston tukemaa Wikimaps Nordic -hanketta.

Kuva Svenska Litteratursällskapet

Leave a comment